Oluen ystävälle yhä enemmän vaihtoehtoja

Oluen ystävälle yhä enemmän vaihtoehtoja

Vielä muutama vuosikymmen sitten olut oli Suomessa sekä maailmalla rahvaiden juoma, jota nautittiin lähinnä janojuomaksi tai päihtymistarkoituksessa. Tänä päivänä tilanne on täysin toinen – olut on tullut ruokapöytiin jäädäkseen, haastaen jopa viinin aseman ruokajuomana. Suomessa on viime vuosina perustettu lukuisia pienpanimoita, ja oluen ympärille on tullut vankkoja harrastajakuntia.

Suomalaisissa ruokakaupoissa oluttarjonta on yhä monipuolisempaa, mutta yhä useampi innostuu etenkin kesänkorvalla tai juhlia valmistellessa ostamaan olutta netistä. Hinnat ovat netistä shoppailtaessa selvästi ruokakauppojen hintoja edullisempia, minkä vuoksi etenkin isompien kertamäärien tilaaminen netistä on aina kannattavaa.

Valikoiman kasvaessa yhä useampi päätyy ravintolan terassilla drinkin sijasta erikoisolueen, ja olutbuumin myötä myös naiset ovat enenevissä määrin onnistuneet oluesta raikkaana kesäjuomana. Panimot tuovat markkinoille vuosittain monia mielenkiintoisia uutuustuotteita, ja monet yhdistelevät eri oluita viinin tavoin eri ruokien kanssa. Jokaiseen hetkeen löytyy myös oma sopiva oluttyyppinsä – saunaillassa juodaan eri olutta, kuin grilliruoan kanssa.

Kolmosta vai nelosta?

Suomessa oluet on jaoteltu maailmanmittakaavassa harvinaislaatuisesti kolmos- ja nelosolueen. Perinteisesti ”oikea olut” on vahvuudeltaan yli viisiprosenttista, mutta Suomessa keskiolutlaki salli pitkään elintarvikeliikkeiden myydä vain enintään 4,7 tilavuusprosenttia alkoholia sisältäviä tuotteita.

Vuonna 1969 voimaanastuneen lain vuoksi niin kutsuttu keskiolut on pitänyt kiinni asemastaan Suomen suosituimpana alkoholijuomana. Vuosikymmenten saatossa keskiolut on saanut monta uutta kansankielistä nimitystä, kuten kepu, keppana, keskari, kepardi ja kepsu.

Nykyään myös niin sanottua nelosolutta myydään Suomessa Alkon lisäksi elintarvikeliikkeissä. Tilatessasi olutta Virosta saat itse valita, kumpaa oluttyyppiä haluat saunanlämmitysjuomaksi ostaa – Kippis.net myy sekä kolmos-, että nelosolutta.

Oluenmyynnin vapauduttua Suomessa on erityisesti erikoisoluiden suosio kasvanut räjähdysmäisesti. Uusien pinta- ja pohjahiivaoluiden rinnalla suosiostaan ovat pitäneet kiinni myös Karjalan ja Karhun kaltaiset klassikot, jotka ovat olennainen osa suomalaisen oluenystävän mielenmaisemaa.

IPA ja vaaleat lagerit vuoden kesän 2021 trendi

Indian Pale Ale -sanoista muodostettu IPA-lyhennelmä tarkoittaa vahvasti humaloitua olutta, joka on usein myös alkoholipitoisuudeltaan melko korkea. Suomessa IPA-oluet tulivat kauppojen ja ravintoloiden valikoimiin ryminällä muutama vuosi sitten, ja Lahden Erikois IPA:n kaltaiset tuotteet ovat tehneet suomalaiseen olutkansaan lähtemättömän vaikutuksen.

Vaaleat pohjahiivaoluet eli lagerit ovat maailman suosituin oluttyyppi, ja Suomessa nämä kevyesti humaloidut ja miedosti maltaiset janojuomat ovat niin sanottua koko kansan olutta. Esimerkiksi A.LeCoq-lager tarttuu monen suomalaisen ostoskoriin olutta netistä tilattaessa. Vaaleat lagerit ovat erinomainen vaihtoehto tilanteeseen kuin tilanteeseen, ja ne sopivat janontaltuttamisen lisäksi hienosti myös ruokajuomiksi.

Vaikka Suomessa osataan valmistaa erinomaisia lagereita, ovat myös muutamat ulkomaiset olutvaihtoehdot löytäneet pysyvästi tiensä suomalaisten sydämeen. Belgialainen Stella Artois ja italialainen Peroni ovat molemmat kevyen pirskahtelevia helppoja oluita, jotka sopivat erinomaisesti nautittavaksi aurinkoisella terassilla.

Ostamalla suuremman määrän olutta netistä kerralla varmistat, että kylmäkaapistasi riittää tankattavaa myös vieraille läpi kesän. Tutustu monipuoliseen valikoimaamme!