Viini ja ruoka – lyömätön yhdistelmä

Viini ja ruoka – lyömätön yhdistelmä

Viinin historia ulottuu jopa 7000 vuoden taakse – ei siis liene ihme, että puna- ja valkoviini ovat olennainen osa juhlien juomatarjontaa. Viinejä valmistetaan ympäri maailman ja suuresta tarjonnasta löytyy taatusti oikea vaihtoehto jokaiseen makuun.

Täyteläinen punaviini tuo lisäarvoa mehukkaalle pihville ja kevyt valkoviini puolestaan nostaa esiin merenelävien herkät aromit. Pirskahteleva kuohuviini toimii sellaisenaan juhlissa kuin juhlissa! Tilaamalla viiniä netistä varmistat, että viinikaapistasi löytyy sopiva vaihtoehto jokaiseen hetkeen.

Viiniä voi nauttia toki nauttia pelkältään, mutta yhdistettynä herkulliseen ruokaan viinistä saa usein huomattavasti enemmän irti. Ruoan ei tarvitse aina tarkoittaa massiivista illalliskattausta – jo pieni suolainen naposteltava riittää tuomaan viinistä esille uusia aromeja. Kaikista parasta herkullinen viini on tietysti ystävän kanssa nautittuna pimenevässä kesäillassa tai talvella takkatulen lämmössä.

Paikallinen ruoka, paikallinen viini

Sopivan viini löytäminen tietylle ruoalle saattaa olla haastava tehtävä, mutta tilattaessa viiniä netistä on tietoa onneksi saatavilla paljon. Hyvin tyypillinen keino tehdä tuotevalintoja on ”paikallinen viini, paikallinen ruoka” -periaate. Italialainen viini sopii italialaisen ruoan kanssa ja espanjalainen espanjalaisen. Tämän vaikeampaa oikean yhdistelmän löytämisen ei tarvitse olla!

Ruokaa ja viiniä voi myös yhdistellä miettimällä niiden ominaisuuksia, kuten rakennetta, aromeja sekä makuja. Tyypillisesti on kaksi erilaista toimintatapaa: yhdistää samoja ominaisuuksia sisältävä viini ja ruoka, tai vaihtoehtoisesti toisistaan hyvin poikkeavat tuotteet. Samanlainen ruoka ja viini tukevat toisiaan, siinä missä poikkeavat valinnat korostavat toistensa tiettyjä ominaisuuksia.

Viinit ovat hyvin monipuolinen juomatyyppi, sillä niiden maku muuttuu ratkaisevasti sen mukaan, mitä ruokaa viinin kanssa nautitaan. Tämän ainutlaatuisen ominaisuuden ansiosta tutuksi tulleesta puna- tai valkoviinistä voi löytyä uusia mielenkiintoisia puolia kerta toisensa jälkeen.

Kokeile rohkeasti uusia yhdistelmiä

Viinien yhdistämiselle on olemassa monia erilaisia koulukuntia, ja Suomessa on läpi vuosikymmenten suosittu hyvin klassisia yhdistelmiä – käytännössä valkoviinin on katsottu sopivan kalalle sekä äyriäisille, siinä missä punaviini on suositeltavaa nauttia lihan kanssa. Nämä säännöt eivät kuitenkaan ole kiveen kirjoitettuja ja suositeltavaa onkin kokeilla rohkeasti erilaisia yhdistelmiä!

Viinin ja ruoan yhdistäminen on helppoa miettimällä perusmakuja, kuten makeuden, hapokkuuden, suolaisuuden ja karvauden välisiä yhteyksiä ja tasapainoa. Hyvin yllättävätkin viini- ja ruokavalinnat voivat toimia hienosti yhdessä, kunhan tietyt perusmaut löytävät tasapainon. Oma maku riittää asiantuntijaksi – viinien ja ruoan yhdistämisen ei tarvitse olla hifistelyä, vaan kaikki voivat nauttia viinien mainiosta maailmasta.

Tätä nykyä voit tilata helposti viiniä netistä ja eri tuotteista on saatavilla kattavasti tietoa. Oivia tuotteita on saatavilla monipuolisesti myös useamman litran pakkauksissa, ja tiiviin kaatohanan ansiosta viini pysy nautittavana pitkään. Pulloittain myytävät tuotteet eivät kestä avattuina kovin pitkään, mutta toisaalta, pullollinen herkullista viiniä uppoaa ongelmitta yhdessä illassa!